Αναζήτηση...

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δείτε τις απαντήσεις από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των πελατών μας.
Αν συνεχίζετε να έχετε απορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Σε τι αναλογία προσθέτω τον καταλύτη;

Ο καταλύτης Luperox K1s που συνήθως χρησιμοποιούμε για τον πολυμερισμό του πολυεστέρα και των πολυεστερικών παραγώγων χρησιμοποιείται σε αναλογία 1%-2% κατά βάρος. Αυτό ισοδυναμεί με 10γρ – 20γρ καταλύτη σε κάθε κιλό πολυεστέρα ή παράγωγο αυτού. Το παραπάνω εύρος οφείλεται στο γεγονός, ότι η κατάλυση επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, με τους κυριότερους εξ αυτών την θερμοκρασία του χώρου εργασίας, την υγρασία και τον όγκο του μίγματος.

Συμβουλή! Να χρησιμοποιείτε πάντα τόσο πολυεστέρα όσο θα προλάβετε να καταναλώσετε εντός 15 λεπτών.
Συμβουλή! Μην χρησιμοποιείτε καταλύτη κάτω από τη συγκέντρωση του 1% κ.β..

Μπορώ να αραιώσω τον πολυεστέρα;

Οι χημικές και μηχανικές ιδιότητες του πολυεστέρα όπως π.χ. του COMTEC B20 οι οποίες αναφέρονται στα σχετικά Τεχνικά Αρχεία, αφορούν σε μη αραιωμένο υλικό. Οποιαδήποτε επέμβαση εξωτερική όπως αυτή της αραίωσης θα μεταβάλλει τις προδιαγεγραμμένες από τον προμηθευτή ιδιότητες του υλικού και κατ’ επέκταση τις μηχανικές ιδιότητες και αντοχές του.

Πόσο πολυεστέρα θα χρειαστώ για την επισκευή μου;

Η κατανάλωση του πολυεστέρα εξαρτάται από το είδος του οπλισμού που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή μας. Για παράδειγμα, για κάθε 1 κιλό Υαλοβάμβακα CSM ή Υαλοβάμβακα Πλεκτό EWR απαιτούνται 2 κιλά πολυεστέρα ενώ για κάθε 1 m2 U-pica Mat, απαιτούνται 2,5 κιλά πολυεστέρα κ.ο.κ.. Οι παραπάνω καταναλώσεις είναι θεωρητικές και μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος χρήσης (επαρκής εμποτισμός, σωστό πάτημα κ.α.).

Συμβουλή! Κάντε μια εκτίμηση των m2 της επιφάνειας και του πάχους της πολυεστερικής σας κατασκευής και επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τις ποσότητες των υλικών που θα απαιτηθούν.

Πέρασα τον πολυεστέρα COMTEC B20 σαν τελευταίο χέρι... αλλά δεν έχει στεγνώσει ακόμα, γιατί;

Σε αυτή τη περίπτωση το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι αν έχουμε προσθέσει σωστή ποσότητα καταλύτη Luperox K1s, έπειτα αν αραιώσαμε τον πολυεστέρα COMTEC B20 με κάποιον διαλύτη, αν έχει κρύο <15oC ή πολύ υγρασία ή τέλος αν έχει περάσει επαρκές χρονικό διάστημα από τη στιγμή προσθήκης του καταλύτη. Αν τίποτα από τα παραπάνω  δεν ισχύει τότε η κολλητική ιδιότητα είναι φυσιολογική και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι αυτό της βαφής. Αν δεν επιθυμούμε να βάψουμε, μπορούμε να περάσουμε μόνο ένα στρώμα πολυεστέρα COMTEC B20 (χωρίς οπλισμό), στον οποίο θα έχουμε προσθέσει την κατάλληλη ποσότητα  Παραφίνη BF 10.

Συμβουλή! Προσοχή στη συγκέντρωση της παραφίνης.

Ποιά η διάρκεια ζωής του πολυεστέρα COMTEC B20;

Η διάρκεια ζωής του πολυεστέρα, ορίζεται ως το χρονικό διάστημα των 3 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι το υλικό θα φυλάσσεται σε θερμοκρασία έως 20ο C και συσκευασμένο στο υλικό συσκευασίας του παραγωγού.

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση που ενώ έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα των 3 μηνών εσείς εξακολουθείτε να έχετε στη διάθεσή σας υλικό προς χρήση, δεδομένου ότι μπορούμε να διαπιστώσουμε με τα κατάλληλα τεστ ότι το υλικό είναι κατάλληλο προς χρήση.

Ο πολυεστέρας COMTEC B20 που αγόρασα μετά από ένα διάστημα αποθήκευσης έγινε παχύρευστος. Γιατί; Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω;

Ο πολυεστέρας COMTEC B20 (όπως όλοι οι πολυεστέρες) περιέχει σε μεγάλο ποσοστό στυρένιο. Σε ορισμένες συνθήκες (μη σωστή αποθήκευση ή έντονες καιρικές συνθήκες, συνήθως υψηλή θερμοκρασία) η % περιεκτικότητά του πολυεστέρα σε στυρένιο μειώνεται, γεγονός που εμείς το βλέπουμε ως “μέλωμα” του υλικού.

Υπό προϋποθέσεις μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Πριν όμως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι υπό την καθοδήγησή μας, για να ελεγχθεί η διατήρηση ή μη των βασικών ιδιοτήτων του.

Ο πολυεστέρας COMTEC B20 κολλάει σε πλαστικό;

O γενικός κανόνας είναι ότι ο πολυεστέρας δεν κολλάει σε θερμοπλαστικά όπως PVC, PE, PPE. Αν η εργασία αυτή είναι μονόδρομος (και γνωρίζοντας τον παραπάνω κανόνα) επεξεργαζόμαστε την επιφάνεια καταλλήλως, ώστε να ενισχύσουμε την πρόσφυση του πολυεστέρα επί της επιφάνειας του θερμοπλαστικού και ενισχύουμε μηχανικά (π.χ. βίδα, πριτσίνι κ.α.) την κατασκευή.

Ξέχασα να προσθέσω καταλύτη Luperox K1s. Τι να κάνω;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να απομακρύνουμε τον πολυεστέρα από την επιφάνεια με την βοήθεια μιας σπάτουλας και ασετόν. Ακόμη και αν στεγνώσει το υλικό, αυτό δεν θα οφείλεται σε πολυμερισμό (που είναι ο λόγος που προσθέτουμε τον καταλύτη) με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και αντοχή της κατασκευής. Η προσθήκη καταλύτη σε δεύτερο χρόνο ή η προσθήκη μεγαλύτερης δόσης καταλύτη Luperox K1s, στο επόμενο στρώμα πολυεστέρα δεν είναι σωστή πρακτική.

Ποιά η διαφορά του Πολυεστερικού Στόκου Ενισχυμένου BF-0600 από τον απλό Πολυεστερικό Στόκο BF-4425;

O Πολυεστερικός Στόκος Ενισχυμένος BF-0600 σε σύγκριση με τον απλό Πολυεστερικό Στόκο BF-4425 περιέχει ίνες γυαλιού. Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η μηχανική αντοχή μας ενδιαφέρει περισσότερο από το πόσο καλά “φινιρισμένη” είναι η επιφάνεια που θα προκύψει.

Ποιά η διαφορά του Gel Coat και του Top Coat;

Και τα δύο υλικά το Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL είναι πολυεστερικά χρώματα. Η διαφορά τους είναι ότι το Top Coat περιέχει επιπλέον ένα υλικό που ονομάζεται Παραφίνη BF-10% (ή /και άλλα πρόσθετα). Στην πράξη η Παραφίνη BF-10% προσδίδει στο Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL την εντύπωση του πλήρους στεγνώματος, δηλαδή το χέρι μας γλιστράει στην επιφάνεια χωρίς να κολλάει, ενώ το Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL αν το αγγίξουμε με το χέρι μας κολλάει παρόλο που η πήξη του ( ο πολυμερισμός του) είναι πλήρης.

Προσοχή!!

  • Για παραγωγή τελικού προϊόντος από καλούπι χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL.
  • Για εξωτερική βαφή (όχι καλούπι) ισχύει ο παρακάτω οδηγός ως προς την επιλογή του Gel Coat ή του Τop Coat:
Αριθμός χεριών Είδος πολυεστερικού χρώματος
Ένα “χέρι” Τοp Coat
Δύο “χέρια” 1ο “χέρι”  Gel Coat+2ο “χέρι”  Τop Coat
Τρία “χέρια” 1ο & 2ο “χέρι” Gel Coat+3ο “χέρι”   Τop Coat κ.ο.κ.

Γιατί το Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL δεν έπηξε;

Τα πολυεστερικά χρώματα δεν πήζουν συνήθως για τους ακόλουθους λόγους:

  • Ξεχάσαμε να προσθέσουμε τον καταλύτη.
  • Προσθέσαμε καταλύτη πολύ λιγότερο από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο.
  • Η ποιότητα του καταλύτη είναι αλλοιωμένη.
  • Ο επιταχυντής του χρώματος έχει εξασθενήσει.
  • Έχουν γίνει εξωτερικές αυθαίρετες παρεμβάσεις στο χρώμα που αλλοίωσαν τις ιδιότητες του.

Μπορώ να αραιώσω το Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL;

Γενικότερα, τα χρώματά μας διατίθoνται σε τύπους για εφαρμογή με το χέρι ή με το πιστόλι βαφής. Η αραίωση δεν συστήνεται για τους λόγους που αναφέρονται στην απάντηση της ερώτησης 2. Σε περίπτωση που η αραίωση αποτελεί μονόδρομο για την εφαρμογή του, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποιά η κατανάλωση του Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και του Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL;

Η θεωρητική μέση κατανάλωση είναι 600 gr μη αραιωμένου χρώματος για κάθε m2 υποστρώματος. Η ποιότητα του υποστρώματος και του χρώματος, ο τρόπος εφαρμογής του είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση του χρώματος. Εφόσον θα ακολουθήσει η διαδικασία γυαλίσματος- φινιρίσματος, υπολογίστε ότι η κατανάλωση θα πρέπει να είναι 1000 gr μη αραιωμένου χρώματος για κάθε m2 υποστρώματος.

Πόσα στρώματα Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL πρέπει να περάσω ώστε να έχω σωστό αποτέλεσμα;

Το πόσα στρώματα υψηλής ποιότητας χρώματος όπως το Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL πρέπει να εφαρμόσω για να έχω πλήρη καλυπτικότητα εξαρτάται από την ποιότητα του υποστρώματος και την χρωματική αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε. Συνήθως για περιπτώσεις που θέλουμε να ανανεώσουμε με την ίδια απόχρωση μια ήδη βαμμένη επιφάνεια εφαρμόζουμε 1-3 στρώματα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα από μια έντονη απόχρωση σε μια ανοιχτή απόχρωση (π.χ. από μπλε σε άσπρο) ίσως να απαιτηθούν περισσότερα στρώματα. Συνήθως καλυπτικότητα έχουμε όταν εφαρμοστεί πάχος στρώματος 600mm.

Συμβουλή!

  • Βάψτε δοκιμαστικά μια μικρή περιοχή ώστε να καταλήξετε στο αριθμό των στρωμάτων που πρέπει να εφαρμόσετε.
  • Να λάβετε υπόψη σας και την απώλεια του πάχους του χρώματος κατά τη διαδικασία του φινιρίσματος-γυαλίσματος.

Θέλω να βάψω την βάρκα μου. Να χρησιμοποιήσω χρώμα πολυουρεθάνης ή πολυεστερικό χρώμα Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL;

Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια επιφάνεια γυαλισμένη χωρίς να απαιτηθεί κόπος ή εργασία γυαλίσματος εκ μέρους σας, η χρήση χρώματος πολυουρεθάνης είναι μια καλή επιλογή. Όμως στις περιπτώσεις που το φορτίο της υδρόλυσης είναι βαρύ (π.χ. στα βρεχάμενα μέρη ενός σκάφους) επιβάλλεται η βαφή με πολυεστερικό χρώμα. Επίσης, αν παράξουμε πολυεστερικό αντικείμενο από πολυεστερικό καλούπι η χρήση του πολυεστερικού χρώματος είναι μονόδρομος.

Ποιά η κατανάλωση του χρώματος πολυουρεθάνης;

Η θεωρητική κατανάλωση του χρώματος πολυουρεθάνης είναι 200 gr για κάθε m2 υποστρώματος.

Σε εποξικό υπόστρωμα "κολλάει" ο πολυεστέρας;

Υπάρχουν πολυεστερικά είδη τα οποία είναι σχεδιασμένα να έχουν πρόσφυση στα εποξικά υποστρώματα. Ένα τέτοιo υλικό είναι ο Πολυεστερικός Στόκος (Ψεκαστός) -Spray Filler , ο οποίος έχει ένα επιπλέον μοναδικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι εύκολος στο τρίψιμο και στο γυάλισμα. Εναλλακτικά, για την εφαρμογή πολυεστέρα ορθοφθαλικού όπως το COMTEC B20,  ή πολυεστερικού χρώματος Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και το Τοp Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL πάνω σε ένα  εποξικό υπόστρωμα, όπως αυτό του συστήματος αντιώσμωσης ΕR1042-7/EH 2316, απαιτείται να μεσολαβήσει το εποξικό αστάρι Εποξικό Αστάρι Λευκό (Epoxy Primer) (ή σε απόχρωση της επιλογής σας).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κοινό Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και όχι ειδικό Βufa Gel Coat καλουπιού (B-VE-Tooling) για την κατασκευή πολυεστερικού καλουπιού;

To παραπάνω δίλημμα προκύπτει συνήθως, λόγω της διαφοράς στην τιμή των δύο προϊόντων. Η απάντηση είναι απλή: εφόσον το καλούπι μας θα χρησιμοποιηθεί για επαναλαμβανόμενες παραγωγές -αποκολλήσεις, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε Βufa Gel Coat καλουπιού (B-VE-Tooling). Με αυτή μας την επιλογή εξασφαλίζουμε μεγάλη διάρκεια ζωής για το καλούπι μας συγκριτικά με την χρήση ενός Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL και περιορίζουμε την πιθανότητα αρνητικών φαινομένων, όπως πρόωρη αποκόλληση ή διάβρωση που θα μας κοστίσουν σε κόπο, χρόνο και κατ’ επέκταση χρήμα.

Το ξεκαλούπωμα δεν πήγε καλά. Τι πήγε στραβά;

Οι βασικότεροι  λόγοι που ένα ξεκαλούπωμα δεν πήγε καλά είναι οι ακόλουθοι:

  • Η γεωμετρία του καλουπιού (αρνητική κλίση) είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εύκολη αποκόλληση.
  • Οι διαιρέσεις του καλουπιού δεν έγιναν στα σημεία που θα διευκόλυναν την διαδικασία.
  • Το κέρωμα του πρωτοτύπου ή του καλουπιού ήταν ελλιπές.
  • Ο πολυμερισμός του Βufa Gel Coat Καλουπιού (B-VE-Tooling) ή του  Gel Coat Bufa ARCTIC ή ΝEOGEL δεν ήταν σωστός.
  • Δεν τηρήθηκαν σωστά οι χρόνοι εφαρμογής των υλικών.
  • Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αραιώθηκαν κατά τη βούληση του χρήστη με αποτέλεσμα την αλλοίωση των ιδιοτήτων τους.
  • Εφαρμόστηκε πολύ λεπτό ή πολύ παχύ στρώμα Gel Coat.

Πότε μπορώ να ξεκαλουπώσω ένα καλούπι σιλικόνης από το πρωτότυπο;

Συνήθως ξεκαλουπώνουμε μετά από 16 ώρες από την στιγμή του πολυμερισμού του Λάστιχου Σιλικόνης COMTEC 120 (Μέσης Σκληρότητας) ή Λάστιχου Σιλικόνης COMTEC 5 (Οικονομικό) επί του πρωτοτύπου.

Θέλω να κατασκευάσω ένα πολυεστερικό αντικείμενο που έχω δει σε εικόνα στο διαδίκτυο. Μπορώ;

Συνήθως για τις περιπτώσεις που απαιτείται ακρίβεια στις διαστάσεις και για την βιομηχανική χρήση ενός καλουπιού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει σχέδιο του αντικειμένου σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική μορφή (συνήθως igs), ώστε αυτό με την κατάλληλη επεξεργασία να μπορεί να τροφοδοτηθεί σε μηχανή κοπής CNC, με σκοπό αρχικά την κατασκευή ενός πρωτοτύπου από το οποίο θα παράξουμε ένα καλούπι, από το οποίο τελικά θα παράξουμε το αντικείμενο μας. Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.grpmoulds-plugs.com ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Στις περιπτώσεις όπου το αντικείμενο είναι απλό και μικρό και η ανοχή στις διαστάσεις είναι μεγάλη, μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μόνος του το πρωτότυπο από φελιζόλ ή ξύλο ή απευθείας το καλούπι και να παράξει το αντικείμενο του. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε στην ενότητα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, Πλαστικοποίηση (Ξύλου, Φελιζόλ , Πολυουρεθάνης) ή Κατασκευή Πολυεστερικού Καλουπιού.